Tevreden snorrende warmtepomp.
Beverwijk
Windmolenparken op zee, boringen naar schaliegas. Waarom zo ingewikkeld?
Een kleine kast met daarin een warmtepomp levert veel warmte en dus energie op. Zonder
al te veel moeite. Laurens Buenting van apotheek Kroonenberg kan er over meepraten.
De hypermoderne apotheek op de Wijkerbaan draait nu een op de warmtepomp sinds okt.2013
Apotheker Buenting jr. is er goed over te spreken. Het apparaat houdt de apotheek zomers koel en
’s winters warm. Het mooie is: de energiekosten zijn lager dan voorheen toen de apotheek nota bene een stuk kleiner was en er nog geen hypermoderne medicijnenrobot stond.
Warmtepompen zijn allang niet nieuw meer. Nee, beaamt Jacques Knijnenburg van Green sources Nederland B.V. die de installatie toen heeft verzorgd. Toch blijft het lastig om het publiek te overtuigen. Er is nog steeds angst, zegt de Heemskerkse ondernemer. ,, Het gaat inderdaad niet altijd goed. Er zijn veel cowboys op de markt. Ze maken het vaak veel te moeilijk. Als je het eenvoudig houdt, is er niets aan de hand. De warmtepomp is net zo bedrijfszeker als een koelkast.”
Hij vervolgt: ,,Nederland heeft altijd een belang in olie en gas gehad. Ons land is daarom nooit echt geïnteresseerd geweest in warmtepompen. Je moet eens gaan kijken in Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen, Zweden, maar ook landen als Italie, Spanje, Polen. Roemenie, enz,enz.
In deze landen wordt het sterk gestimuleerd, om te verwarmen of om te koelen. Het scheelt energie, en spaart het milieu.” In de zomer van 2012 ging de apotheek op de schop. De winkel werd van binnen en buiten gestript. Er was een uitbreiding tot drie winkelunits. Er moest een nieuwe verwarming en airco in. Een kostbare grap.
Buenting sloeg aan het rekenen. Met zo’n warmtepomp heb je geen airco nodig, want die doet de koeling er bijna gratis bij. Daarmee werd de aanschaf van een warmtepomp zelfs voordeliger dan de cv. Nog los van de verbruikskosten die veel lager liggen. Al is de apotheek een derde groter, toch is hij nu minder kwijt aan energie. Ook het milieuaspect sprak aan. De jonge apotheker tekent er bij aan
dat het zijn voordeel was dat de zaak helemaal kaal was. Alles lag eruit zodat het vrij simpel was om een vloerverwarming aan te leggen, want dat moet. Overstappen in een bestaande winkel is lastig, beseft hij. Buenting laat de warmtepomp zien. Dat blijkt een saaie kast van grijs kunststof. Het apparaat maakt gebruik van de relatieve warmte of koelte van het grondwater ( 12 graden) in de bodem. Hiervoor zijn 2 putten van 35 meter diep geboord. Die zitten onder de vloer in het kantoor.
Het grondwater wordt opgepompt, door een een warmtewisselaar gehaald en via een retourbron teruggeleid in de bodem. De warmte die achterblijft, wordt met een compressor opgewaardeerd tot 30 a’ 35 graden. Dat is genoeg. Hoor hem snorren, net een koelkast. Knijnenburg:,, Dat is het: een omgekeerde koelkast.”
(oorspronkelijke artikel uit Dagblad Kennemerland door Jan Butter 16 oktober 2013)